کد مطلب: 158537 تعداد بازدید: ۱۸

برگزاری سلسله نشست های آموزشی

یکشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۴:۰۶:۰۶
معاون آموزش مدرسه علمیه تخصصی زینبیه از برگزاری سلسله نشست های آموزشی با عنوان معرفی رشته های تحصیلی تکمیلی( الزامات، بایسته ها و چشم اندازها)، نشست اول با عنوان معرفی رشته اخلاق با حضور حجت الاسلام و المسلمین آقای مصطفی پور مورخ 27 اردیبهشت 404 به صورت مجازی خبر داد.

 

آقای مصطفی پور در ابتدای بحث مقدمه ای از آیات و روایات برای ارزش و جایگاه اخلاق در اسلام بیان کردند: برای ما مسلمانان رشته اخلاق یکی از اساسی ترین پایه های  دین اسلام است چرا که پیامبر فرمود: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاق؛ من از آن جهت برانگیخته شدم که شرافت‌های اخلاقی را کامل کنم». با استناد به این حدیث، اخلاق را از مسائل مهم دین اسلام دانسته و تکمیل و تعلیم مکارم اخلاقی را از اهداف اصلی بعثت پیامبر(ص) برشمردند.قرآن، ارزش والای پیامبر را در بر خورداری از اخلاق می داند و در سوره قلم  می فرماید:"وَإِنَّكَ لَعَلَى خُلُقٍ عَظِيمٍ: و یقیناً تو بر بلندای سجایای اخلاقی عظیمی قرار داری. » همچنین در سوره آل عمران در خطاب به پیامبر می فرماید: اگر توفیقی داشته ای در سایه اخلاق و رعایت ارزش های اخلاقی است.

 در ادامه استاد اخلاق گفت:  بنا بر روایت های فراوانی که تاکید دارد، پیامبراکرم (ص) به عنوان کاملترین انسان باید محاسن اخلاقی را در خود به وجود آورد. زیرا اخلاق از جایگاه بسیار والایی در دین اسلام برخوردار است. در حال حاضر بزرگترین مشکل جهان بشری مشکل اخلاق است. ایشان در اشاره به کتاب «روشنگری و بنیاد های فکری فرهنگ مدرن اثر- لویی دوپره » گفتند در فصل پنجم این کتاب بحران  معرفتی -اخلاقی مطرح می شود. در زمان  رنسانس، علم و عقل را جایگزین اخلاق می کردند و نتیجه آن است که هم به لحاظ معرفتی و هم در  مقام عمل، دچار مشکل می شوند. مکاتب دیگر نیز مشکلات امروز بشری را در جهالت مطرح می کنند.

 استاد پژوهشگر اذعان کرد:  سلامت انسان قابلیت تقسیم به سلامت جسمی، سلامت روانی، سلامت معنوی و اجتماعی دارد و رکن اصلی این سلامت ها اخلاق است. باید توجه کنیم یکی از بحران هایی که بشر با آن مواجهه است ، بحران اخلاق و تربیت و معرفت است. اما در جامعه ما، متکفلان تربیت از جمله خانواده و نهاد های آموزشی که وظیفه تربیت اخلاقی جامعه را به عهده دارند و باید به طور ویژه به این مهم توجه کنند، متاسفانه  مورد اهتمام قرار نمی دهند . آنان جایگاه و زیر بنای اخلاق را نمی دانند چون آموزش کافی  ندید ه اند.

 در ادامه استاد مصطفی پور بیان کرد: علم اخلاق به فضائل و رذائل می پردازد  و کتاب های فراوانی نیز در این باب نوشته شده است  و فلسفه اخلاق نیز در دو بعد مفاهیم اخلاقی و گزاره های اخلاقی  مسائل را مطرح می کند. منظور از مفاهیم اخلاقی، معقولات اخلاقی از جمله خوب و بد ، فضلیت و رذیلت و مسولیت می باشد.

گزاره های اخلاقی در دنیای غرب این مشکل را دارند که اخلاق را امری نسبی می دانند و نه ضروری. در دنیای متمدن، دنیای لیبرالیسمی مطرح می کند که آیا اخلاق مطلق است یا نسبی؟ از این نگاه ها  مکاتب اخلاقی مختلفی به وجود آمده است که انسان را متاسفانه از جایگاه خود پایین آورده و یک حیوان تکامل یافته می دانند. اینها لذت و منفعت را پایه اخلاق می دانند. و یا در دنیای لیبرال و فمنیسیم، زیبایی زن را ملاک شخصیت او دانسته و زن را ابزاری که در خدمت مردان است معرفی می کند در حالی که در دین اسلام با نگاه دیگری این مسئله مطرح می شود و اخلاق، بنیان کرامت انسان است «و لقد کرمنا بنی ادم » . (اعم از زن یا مرد)

آقای مصطفی پور خاطر نشان کرد:  از آنجا که اخلاق پایه همه امور است،  در تربیت اخلاقی باید به نوع مخاطب و زبان آن آشنایی داشته باشیم  و از روش برهانی یا موعظه استفاده کنیم. علم سازنده است یا مخرب؟ ما باید بدانیم علم در اختیار چه انسانی قرار می گیرد؛ انسان پرورش یافته علم را در جهت رشد انسان به کار می گیرد نه ضرر آنان. در آموزه های اسلامی تزکیه، مقدم بر علم است. مردم، ما حوزویان را به عنوان دایه دار اخلاق می شناسند. مهمترین روش در تربیت اخلاقی، عمل اخلاقی است. ما باید در خودمان نمونه های اخلاقی را پرورش دهیم. همانطور که در آموزه های دینی می بینیم که خداوند متعال، پیامبر را به اخلاق انسانی تربیت کرده  است  و امور مردم را به آنان واگذار کرده تا در جامعه سیاست گذاری کنند. و ایشان الگوی حسنه برای ما حوزویان می باشد.

 در خاتمه به جمع بندی مباحث پرداخت وگفت: در بخش الزامات، به بحث معرفت اخلاقی و در بخش بایسته های اخلاقی، روش و تربیت اخلاقی بیان شد و در بخش چشم اندازها، به چگونگی پیاده کردن یافته های اخلاقی در جامعه اشاره شد. ایشان گفت ما به عنوان یک حوزوی که رسالتمان رسالت پیامبری است نباید به مقوله اخلاق به عنوان منبع درآمد نگاه کنیم زیرا خداوند متعال در قرآن می فرمایید :«قل لا اسـلکم علیه اجرا ان هو الا ذکری للعــلمین؛.... . بگو: در برابر این (رسالت و تبلیغ)، پاداشی از شما نمی‌ طلبم! این (رسالت)، چیزی جز یک یادآوری برای جهانیان نیست!

 

 

    2