برگزاری جلسه اخلاق
سه شنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۰۴:۱۸
حجه الاسلام و المسلمین انصاری در ابتدای نشست اخلاق ضمن قرائت آیه 11 سوره اسراء « وَ يَدْعُ الْإِنْسانُ بِالشَّرِّ دُعاءَهُ بِالْخَيْرِ وَ كانَ الْإِنْسانُ عَجُولًا » گفتند: یکی از آیاتی که مربوط به انسان است. این آیه شریفه پروردگار عالم از انسان گلایه می کند و می فرماید: انسان عجول است. معلوم می شود که عجول بودن صفت خوبی نیست و صفتی مذموم است. در روایات آمده که عجله و شتاب از شیطان است اما صبر و شکیبایی از عقل است.
استاد حوزه افزودند: انسان عاقل می بایست صبور باشد. از قرآن استفاده می شود در نهاد انسان این عجله و شتاب وجود دارد. انسان فطرتا این صفت عجول بودن را دارد. منتهی مراتب انسان می بایست بداند کجا و در چه مواقعی عجله و شتاب داشته باشد. در برخی مواقع عجله ممدوح است. یکی از چیزهایی که انسان را هلاک می کند عجله است. ما یک سرعت داریم و یک عجله که این دو مقوله با هم فرق دارد. سرعت امری ممدوح و ستایش شده است.
ایشان در ادامه خاطر نشان کردند: در کارهای خیر سرعت و پیشی بگیرید. از جمله جاهایی که عجله کردن ناپسند است عجله در گفتار است. انسان در صحبت کردن عجول نباشد، انسان وقتی مطلبی را می خواهد بر زبان بیاورد قبلش فکری درباره آن کند. عجله در قضاوت ها از عجله های ناپسند است و برای انسان تبعات دارد. عجله در کیفر دادن از عجله های ناپسند محسوب می شود. عجله در قضاوت کردن افراد گنهکار وقتی فردی بی حجاب را می بینیم نگوییم او از اهل جهنم است. انسان باید از عجله های منفی فاصله بگیرد.
حجه الاسلام و المسلمین انصاری در خاتمه تاکید کردند: عجله مثبت و ممدوح هم داریم و در روایات آمده عجله کنید. از جمله عجله در کار خیر، فرمودند کار خیر را به تاخیر نیندازید و در کار خیر عجله کنید. روزی بیست مرتبه در اذان و اقامه نمازهای یومیه عبارت حی علی خیر العمل را می گوییم. این نشان می دهد عجله کردن در انجام کار خیر خوب و پسندیده است. دومین عجله ممدوح عجله در اقامه نماز است. نماز را به تاخیر نیندازد. نماز اول وقت برکاتی دارد. از جمله مواقعی که عجله در آن سفارش شده است عجله در امر ازدواج است. در زمینه ازدواج وقتی زمینه فراهم هست انسان نباید به تاخیر بیندازد.