برگزاری کارگاه ویراستاری و درست نویسی
چهارشنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۴۸:۵۴
استاد ترابی در ابتدای بحث به کاربرد علایم سجاوندی پرداختند و گفتند : کاربرد نقطه (.) در زبان فارسی در چند جا می باشد ؛ 1- در پایان جملات خبری یا انشایی مانند هرکه بامش بیش ، برفش بیشتر . 2-بعد از پاسخ های کوتاه مانند :پرسیدم :«دیدنش رفتی »گفت : بله. 3-پس از علائم اختصاری نقطه می آید مانند ه الف ، سایه .( هوشنگ ابتهاج) 4- بعد از نقل قول غیر مستقیم یا جملات پرسشی غیر مستقیم نیز نقطه می آید . مانند : دیروز به استاد گفتم کتاب جدیدش کی چاپ می شود . نکته : توجه داشته باشیم که در پایان چنین جملاتی به اشتباه علامت سوال قرار ندهیم .
در ادامه استاد حوزه بیان کردند : کاربرد کاما یا ویرگول در زبان فارسی در چند جا مطرح می شود :1- میان دو جمله پایه یا پیرو مانند : اگر درس نمی خواندم ، قبول نمی شدم . 2- برای عطف کلمه ها ، جمله ها، عبارت ها و سازه های هم پایه مانند کشور ایران دارای جاذبه های فرهنگی ، تاریخی و طبیعی زیادی است . 3-در آغاز و پایان جمله ها یا عبارت های معترضه که به صورت صفت ، بدل ، جمله تفسیری ، توضیحی یا دعایی می آید ، مانند : احمد عادل ، رئیس کتابخانه ، از سفر بازگشت .4- بعد از گروه قیدی در آغاز جمله وهمچنین برای جدا کردن اعداد ، نشانی و اطلاعات کتاب شناختی نیز ویرگول قرارمی گیرد .
ایشان تاکید کردند : کاربرد نقطه ویرگول در هنگام بر شمردن و تفکیک اجزای مختلف وابسته به یک حکم کلی به شکل فهرست ، دسته بندی و شماره بندی و یا بدون شماره و پشت سرهم است ، همچنین کاربرد دیگر نقطه ویرگول این است که به جای نقطه ، پیش از جمله های توضیحی و تکمیلی که به دنبال جمله قبلی آمده باشد ؛ اما معنای جمله قبلی به خودی خود نیز کامل باشد ، می آید و نیز برای جدا کردن عبارت ها یا جمله های شرطی که درون آن ها ویرگول های متعدد به کار رفته باشد ، به جای ویرگول برای تمایز ، از نقطه ویرگول استفاده می شود .
درادامه نیز به کاربرد دو نقطه در زبان فارسی پرداختند و گفتند : 1-پیش از مجموعه شواهد ، مثال ها و اجزایی که گاه پیش از آن ها عبارت هایی مثل « از این قرار» ، «بدین شرح» و مانند آن ها می آید . 2- پیش از نقل قول مستقیم ؛ در صورتی که که حرف ربط «که» پیش از آن نیامده باشد .3- پیش از عبارت توضیحی در بیان یا تاکید مطلبی یا قبل از تفصیل حکمی که به اجمال به ان اشاره شده است و یا برای ذکر دلیل کاری4- برای نقل گفتگو پس از نام ها 5- برای جدا کردن اجزای ساعت ، اسم سوره و شماره آیه ، فصل و باب ، صفحه و سال در ارجاع درون متنی 6- هنگام معنا کردن کلمه ها
در پایان به دیگر علائم سجاوندی پرداختند و مثال هایی نیز بیان نمودند .